Nieuwe brandstof: E10 17 oktober 2019

Vanaf 1 oktober is het verplicht voor tankstations met meer dan twee pompen om de benzine E10 aan te bieden. Maar wat is E10 precies en is uw auto geschikt om E10 te tanken?

Wat is E5 en E10?

E10 (en de al langer leverbare E5) brandstof, is reguliere benzine die voor 10% (E10) of 5% (E5) met bio-ethanol wordt vermengd. Bio-ethanol is een alcohol die gemaakt wordt door fermentatie uit suiker, maïs of tarwe. Hiervoor is dus geen aardolie benodigd.

Waarom E5 en E10?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat onze voertuigbrandstof voor een deel uit zogenaamde ‘hernieuwbare’ energie bestaat. Hernieuwbare energie is het antwoord op de eindige voorraad fossiele brandstoffen. Verder is bio-ethanol een wapen in de strijd tegen klimaatverandering. Met bio-ethanol kan de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.

Kan mijn auto op E10 rijden?

Mitsubishi 

Alle modellen van Mitsubishi zijn geschikt om te rijden op E5 en E10 met uitzondering van:

  • Alle benzine modellen met een GDI motor (directe benzine inspuiting) die geproduceerd zijn tot modeljaar 2006 en de benzinemodellen met een carburateurmotor.

Nissan

Alle modellen van Nissan die geleverd zijn met een benzinemotor zijn reeds sinds 1 januari 2000 geschikt voor het rijden op E5 en E10 brandstoffen. Voor Nissans van vóór 200, die niet geschikt zijn voor E10 brandstof, adviseren wij E5 brandstof te gebruiken of over te schakelen op 98 octaan benzine. Dit kan met name in het buitenland belangrijk zijn.

Suzuki

Alle Suzuki modellen vanaf 1991 zijn geschikt voor het gebruik van E10.

 

Bij twijfel raadpleeg altijd de werkplaatsreceptie, handleiding of binnenzijde tankklep.

 

HomeMitsubishiNieuwsNieuwe brandstof: E10